Névnapköszöntő

2018. szeptember 21., péntek. Ma Máté és Mirella napja van.
Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik ma ünneplik névnapjukat. Holnap Móric napja lesz!
 

   230 éve áll a Körös-parton a reformátusok temploma. A templom építésének és fennmaradásának történetét böngészve, kitetszik, milyen ádáz harcok árán sikerült látható formát adni a hit bástyájának. A Bécsből jött örömhír, hogy szabad az építés (Türelmi Rendelet - 1781), nem volt elég a valóságos építkezés elkezdéséhez, mivel a helyi hatalmasságok kereszttel fenyegetőző tiltása miatt csak évek múlva sikerült a reformátusoknak telket vásárolniuk az akkori szemétdombnak használt folyóparton. A kőművességhez nem sokat értő Schuster János építész becsapta az egyházat, odaveszett az építés előlege is. Éder Jakab építész-mester vállalta az Isten háza felépítését torony nélkül, ahogy a rendelet előírta. Míg a Körös partján elkészült a téglaépület, addig a gyarapodó hívek deszkasátorban tartották az istentiszteletet.

    Az ökumenében (felekezetek közeledése) reménykedő hívő ember ma már csak mosolyog az akkori felekezeti torzsalkodásokon, de nem feledheti, hogy bármely templomhoz csak úgy tud eljutni, bármely szentélybe csak akkor ér be lélekben, ha az élet legalább garasnyi áldozatát meghozza. És ez ma már nem pénz kérdése, hanem megtérésé.

        Reménykedünk, hogy úgy, amint a hajdan volt Garasos hídon átjutni igyekező tömeg tolongott torony iránt a túlsó part felé, nemsoká úgy igyekeznek templom-idegenné vált nemzedékek is, áthidalva dacos hitetlenséget, hogy előbb betérjenek, majd megtérjenek arra a helyre és ahhoz az Istenhez, akiről a nemzet dalaként zsoltározzuk: „te voltál nékünk hajlékunk nemzedékről nemzedékre”.     

  /Szerkesztő/

 

 

 

Bejelentkezés

Látogató számláló

Mai látogatók 267
Ezen a héten 1964
Ebben a hónapban 5727
Összes nap 17715

Oldalainkat 15 vendég és 0 tag böngészi

 
 
 
 

www.nagyvaradolaszi.ro / Minden jog fentartva!
Ha eszrevetele van a honlappal kapcsolatban vagy szeretne on is egy hasonlo weboldalt irjon a webmesternek: webmester@nagyvaradolaszi.ro