Névnapköszöntő

2018. szeptember 21., péntek. Ma Máté és Mirella napja van.
Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik ma ünneplik névnapjukat. Holnap Móric napja lesz!
 

A Magyar Református Egyház hitvallási könyve. A hitvallási  iratokkal kapcsolódik a magyar reformátusság a világ sokszínű református közösségeihez.

A káté összeállítására a Német-Római Birodalom Pfalzi fejedelemségének központjában, Heidelbergben került sor, ahol 1559-től III. (Kegyes) Frigyes fejedelem (1515-1576) buzgó református, a kálvini tanokat terjesztette.

A két reformátori irányzat (Luther - Kálvin) hívei között hitvallási kérdésekben jelentős viták alakultak ki, amelyek békétlenséget eredményeztek. Frigyes a vallási kérdések rendezésére törekedve a heidelbergi egyetem Kálvin János tanait követő tanárait bízta meg egy pontos és mindenki számára értelmezhető, egységet teremtő hitvallás összeállításával. Ursinus Zakariás (1534-1583) és Olevianus Gáspár (1536-1587) teológusok egy nagyobb munkatársi közösséggel együtt dolgozva alkották meg a kérdés-feleletekből álló káté végleges szövegét.

A III. Frigyes által 1563 január elejére összehívott zsinat jóváhagyását követően a fejedelem költségén a káté nyomtatás alá került. A fejedelem, az általa írt előszóban kifejtette, a káté azért készült, „hogy ez legyen a biztos útmutatás és szilárd alap a lelkipásztorok és a tanítók számára is, hogy ne csak maguk kedve szerint, meggyőződésüket esetleg napról napra változtatva végezzék munkájukat, hanem jó egyetértésben s egy véleményen legyenek.”

1563 novemberében jelent meg a káté harmadik, legteljesebb latin nyelvű kiadása, melyet a magyar protestánsok is elfogadtak. Az első magyar fordítást Huszár Dávid készítette és adta ki Pápán 1577-ben. A 129 kérdés-felelet formájában megfogalmazott hitvallás évszázadokon át segítette a magyar reformátusságot abban, hogy az egymást váltó nemzedékek és az egymástól nagy távolságra élő gyülekezetek egységes fogalmakkal, egyező szavakkal fejezzék ki a hitük igazságait. Tavaszy Sándor (1888-1951) erdélyi református teológus 1928-ban a következő szavakkal foglalta össze a káté jelentőségét: „A Heidelbergi Kátét, mint a református hitvallást egyenesen az tette és teszi mindig korszerűvé, hogy Isten Igéjén kívül más igazság-kritériumot nem ismert el magára nézve. Innen van a frissessége, ifjúi színe és ereje s innen van az a különös tulajdonsága, hogy egyetemessége mellett is, nemcsak formájában, de tartalmában is személyes megszólítást tartalmaz.”

A káté 450 éves évfordulójára 2013-ban megjelent az új fordítása, és a részegyházi zsinatok jóváhagyása után a Magyar Református Egyház Debrecenben megtartott Közös Zsinata fogadott el 2013. június 28-án.                                      

    /Magyarországi Református Egyház sorozata/

 

 

 

Bejelentkezés

Látogató számláló

Mai látogatók 211
Ezen a héten 1908
Ebben a hónapban 5671
Összes nap 17659

Oldalainkat 17 vendég és 0 tag böngészi

 
 
 
 

www.nagyvaradolaszi.ro / Minden jog fentartva!
Ha eszrevetele van a honlappal kapcsolatban vagy szeretne on is egy hasonlo weboldalt irjon a webmesternek: webmester@nagyvaradolaszi.ro