Névnapköszöntő

2018. szeptember 21., péntek. Ma Máté és Mirella napja van.
Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik ma ünneplik névnapjukat. Holnap Móric napja lesz!
 

A történelem folyamán ritka volt a teljes vallásszabadság: a „törzsi vallások” idején a különböző vallású törzsek sokszor harcoltak egymással, később, a „kultúrateremtő” vallások megszületésével az éppen uralkodó vallások legtöbbször elnyomták vagy betiltották a többi vallás gyakorlását, vagy akár lépéseket is tettek más vallások gyakorlóinak meggyilkolására. Példák: A kereszténység nevében folytatott keresztes háborúk és inkvizíció Európában. 

Az Erdélyben megtartott 1557-es rendi országgyűlés a világon először törvénybe iktatta a teljes, földi hatalmasságoktól nem függő vallásszabadságot az alábbi szöveggel: „Ki-ki vallja azon hitet, amely neki tetszik új, vagy régi szertartásokkal s e részben teljesen szabad akaratja szerént cselekedhetik. De az új vallást követőknek nem szabad egymást bosszúsággal illetni."

Ez a törvény rövid, de mindent magába foglalóan bölcs, a vallásgyakorlás senki mástól, csak mindenkinek „szabad akaratjától" (mai szóhasználat szerint, lelkiisme-retétől) függ. Ennek a törvénynek védelme elhárította az erdélyi reformáció útjából a konfliktusokat, a svájci és német vallásháborúhoz hasonló belháború veszélyét, tehát ennek védelme alatt a reformáció tovább folytatódhatott.

A reformáció újabb szellemi áramlatait követve, hét év múlva – 1564. június 4-én, az ismét Tordán tartott rendi országgyűlésen – a „kolozsvári reformált eklézsia" szintén törvényesen elfogadott egyház lett, mindennemű háborús konfliktus nélkül. Ezzel az Erdélyi Fejedelemség három bejegyzett egyház országa lett.

További hét év múlva, 1571. január 6-án Székelyvásárhelyen (Marosvásárhely) a rendi országgyűlés – továbbra is háborús konfliktus nélkül – törvénybe iktatta az időközben egyházi szervezetté fejlődött új felekezetet „unitária" néven. Ezzel az Erdélyi Fejedelemség négy bejegyzett egyház – katolikus, evangélikus, református és unitárius – országa lett.

 

 

 

Bejelentkezés

Látogató számláló

Mai látogatók 225
Ezen a héten 1922
Ebben a hónapban 5685
Összes nap 17673

Oldalainkat 30 vendég és 0 tag böngészi

 
 
 
 

www.nagyvaradolaszi.ro / Minden jog fentartva!
Ha eszrevetele van a honlappal kapcsolatban vagy szeretne on is egy hasonlo weboldalt irjon a webmesternek: webmester@nagyvaradolaszi.ro