Névnapköszöntő

2018. szeptember 21., péntek. Ma Máté és Mirella napja van.
Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik ma ünneplik névnapjukat. Holnap Móric napja lesz!
 

Egyházközségünk 2017-es munkatervében előkelő helyen szerepelt a templom orgonájának főjavítása. A hatvankét éves hangszert huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben vetettük alá ilyen nagy felújítási munkálatnak. Bár az elmúlt esztendőkben az orgona építőjének unokája, Molnár József orgonaépítő-javító mester vigyázó szemét mindig rajta tartotta, és időnként kiigazította, ha - rendszeresen templomba járó családjával - úgy észlelte, hogy beavatkozásra van szükség. Egyházunk nagy hálával tartozik Molnár Józsefnek és háza népének ezért a szüntelen gondoskodásért.

Nem véletlenül hívják a hangszerek királyának, mert az orgona érzékenységét megviseli a levegő hőmérsékleti és nedvességbeli változása.  Az ilyen szerkezet fenntartása ma egyre nagyobb figyelmet, törődést és áldozatot kíván. Mindezt figyelembe véve döntött úgy egyházunk vezetősége, Kiss Huba Ernő kántor javaslatára még 2016 őszén, hogy az idén nyáron elkezdik a munkálatokat. A költségvetés jóváhagyása után több mint három hónapig tartott a felújítás. Az egyház vezetősége ámulattal követte Molnár József feltáró munkáját, amikor elmagyarázta a közösségnek azt a nagy kárt, melyet a magas nyári hőmérséklet és a nedvesség változása okozott. E súlyos hibák megnehezítették a munkát és megnyújtották a kivitelezés idejét. De, hála az Úrnak és a szakértelemnek, sikerült újra kiváló állapotba hozni a hangszert, mely 1955-ben a kor és a tájegység legnagyobb orgonája volt.

Különleges nap a mai azért is, mert az egyházi énekkari mozgalom nyer elismerést eddigi munkájáért és reménységet a továbblépésre. Egyházi közösségünkben és e kis füzetben újra megemlékezünk Béczy Ernő hajdani zeneszerzőről, tanárról, okleveles karnagyról, gyülekezetünk kántoráról, kinek gazdag egyházzenei munkássága és személye előtti tiszteletünk jeléül énekkarunk felveszi az ő nevét. A Béczy-család még közöttünk élő tagjainak hozzájárulásával, és az Isten iránti személyes hálájukat kifejezéseként tesszük élővé neves elődjük emlékezetét azoknak ajkán, akik az Úr dicséretét a közös éneklés örömével viszik tovább. 

Az énekkar zászlaját, melyet a heraldikai szempontok figyelembevételével Jakobovits Márta képzőművész-presbiter és Jakó Sándor megbízott olaszi kántor tervezett, hirdeti az élet törékenységét és az Isten gondviselését  („Uram, segély! Törékenyek vagyunk…” - Béczy Ernő az általa szorgalmazott és tervezett orgona felavatása előtt egy hónappal költözött haza Teremtő Urához), ugyanakkor a műkedvelő kóruséneklés nem tökéletes, de Istent szolgáló elkötelezettségét. A zászló mintája egyházunk úri hímzéses terítő-gyűjteményéből merített inda-minta, mely emlékeztet városunk szecessziós épületeinek mintázatára is.

Legyen áldás az orgonán, szolgálja az Úr dicséretét megszólaltatójával együtt! A kórus tagjaiban és közösségében visszhangozza az Úr békességét-harmóniáját! A zászló pedig hirdesse: él a kórus és az ének e gyülekezetben!

 Veres-Kovács Attila

 

 

 

Bejelentkezés

Látogató számláló

Mai látogatók 274
Ezen a héten 1971
Ebben a hónapban 5734
Összes nap 17722

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi

 
 
 
 

www.nagyvaradolaszi.ro / Minden jog fentartva!
Ha eszrevetele van a honlappal kapcsolatban vagy szeretne on is egy hasonlo weboldalt irjon a webmesternek: webmester@nagyvaradolaszi.ro