Névnapköszöntő

2018. szeptember 21., péntek. Ma Máté és Mirella napja van.
Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik ma ünneplik névnapjukat. Holnap Móric napja lesz!
 

Szatmár és környéke méltán nevezhető a Reformáció bölcsőjének, hiszen a 16. század első felében megszervezett négy zsinat (Erdőd, Óvári) meghatározó szerepet töltöttek be a magyar reformáció elterjedésében. Tegnap és ma nagyszabású felvonulásokkal és közösségi eseményekkel emlékeznek a reformáció évfordulójára Szatmárnémetiben.

A tizenötödik országos presbiteri konferenciáját a Pápai Református Teológiai Akadémia épületében tartotta a Magyar Református Presbiteri Szövetség (MRPSZ). Az eseményen emléktáblát avattak Magyarország első presbitériuma emlékére, amely Pápán alakult meg 1617-ben. Bogárdi Szabó István, a Zsinat lelkészi elnöke beszélt a lényeg meglátásáról és a valamivé válás folyamatáról. Utóbbit sokan összetévesztik az önmegvalósítással, pedig az ige azt üzeni, hogy Isten mássá, az ő gyermekévé kíván tenni. A hit gyakorlásához hozzátartozik a bizonyságtétel, és beszélt a ráismerés ajándékáról, amelyet megkapott Keresztelő János, amikor ráismert Jézusra. „Bárcsak ne fosztanának meg a világ gondjai bennünket ettől az ajándéktól” – zárta gondolatait.

A reformáció öröksége a Pápai Református Kollégium, melyet 1531-ben alapítottak. 1752-ben kitiltották Pápáról. A kommunista érában, 1948-ban a Kollégiumot államosították, megszüntették a teológusképzést is, amely csak 1998-ban indulhatott újra. jelenleg hatvan hallgató közül negyvenen készül a lelkipásztori szolgálatra.

A wittenbergi egyetemen – amelynek neves professzora volt Luther és Melanchthon – több mint négyszázharminckilenc magyar diák tanult 1609 és 1613 között, hazahozták a Szentírás igaz ismeretét.

„A reformáció lényege az igehirdetés megújítása, nem a hitújítás: a magyar nyelven közreadott Ige diadalmenete volt” – emelte ki  a megemlékezésen Buzogány Dezső, kolozsvári professzor. A presbitérium nem csak a gyülekezettől kapja a megbízását. A presbitériumok Krisztus felhatalmazása alapján kormányoznak, szervezetük nem cél, hanem eszköz a szolgálatra. Kálvin szerint a hatalom oka a bűnös ember, akinek fékre és zablára van szüksége. A gyülekezeti vezetés vonatkozásában döntő, hogy általa Krisztus kormányzása valósuljon meg.

 /reformatus.hu/

 

 

 

 

Bejelentkezés

Látogató számláló

Mai látogatók 247
Ezen a héten 1944
Ebben a hónapban 5707
Összes nap 17695

Oldalainkat 12 vendég és 0 tag böngészi

 
 
 
 

www.nagyvaradolaszi.ro / Minden jog fentartva!
Ha eszrevetele van a honlappal kapcsolatban vagy szeretne on is egy hasonlo weboldalt irjon a webmesternek: webmester@nagyvaradolaszi.ro