Névnapköszöntő

2018. szeptember 21., péntek. Ma Máté és Mirella napja van.
Szeretettel köszöntjük mindazokat, akik ma ünneplik névnapjukat. Holnap Móric napja lesz!
 

A bolti kenyér íze mindennap ugyanaz, nem érezzük a különbséget, így nehéz is hálát adnunk az új búzából sütött kenyérért. Új búzából sütni először augusztusban lehet, ezért Új kenyér havának is nevezik a hónapot, Új zsenge napja pedig az egyházban.

            Ezelőtt hét ezer évvel kezdték az összegyűjtött vadbúza magvait elvetni. Spontán mutációk és kereszteződések vezettek a kenyérbúza kialakulásához, amely megjelenése óta központi szerepet tölt be az étkezésben. A termény betakarításához különben is kapcsolódott vallásos ünnepség: hálaáldozat bemutatása. Az Ószövetségben a mózesi törvények közé tartozik, hogy mielőtt hálaáldozatot mutattak volna be Istennek az új búzából, senki nem süthetett abból kenyeret.

            Az Új kenyér vallásos ünnepe a népi aratóünnephez kapcsolódik. A magyar egyház megszentelte az archaikus hagyományt. Nem volt azonban általánosan kötelező érvényű az egyházban ez az ünnep, így ma sem tartják meg egységesen.

            Az egyénileg arató gazda nem rendezett ünnepséget, de a kalákás vagy részes aratásnál rendszerint kalákatánc (taposóbál) fejezte be az aratást, amelyet gyakran a tarlón tartottak meg. A tánccal egybekötött aratószokás tehát főleg nagybirtokos vidékeken vált általánossá. A gazda ilyenkor megvendégelte a munkásokat. Az aratás befejezése után a búzakalászból, mezei virágból aratókoszorút kötöttek, ünnepélyes menetben a földesúr, tiszttartó vagy a gazda elé vitték.

            Az aratókoszorú templomi szentelmény is volt, melyet a Tridenti Zsinat (1545-1564) száműzött a népi szakralizmus világába, de a református templomokban még számos helyen díszeleg az Úr asztala fölött. Azt is mondják, hogy míg a koszorú a híveket Isten gondoskodó szeretetére emlékezteti, addig a gabonaszálak átkötései Jézus szenvedésekben és kereszten megtört testét jelképezik. A mezőgazdaság gépesítése előtt jelentősebb közösség-összetartó ereje is volt az aratókoszorú elkészítésének.

            A református újkenyéri úrvacsoraosztás rendszere a 18. században alakult ki, azóta Új kenyér ünnepe augusztus utolsó vasárnapja. „Amikor szimbolikusan a kenyérért, akkor tulajdonképpen az egész év terméséért adunk hálát, amelyet Isten megáldott” - magyarázz Kozma Zsolt nyugalmazott teológiai professzor. A reformáció ünnepe mellett ez az egyetlen úrvacsorás alkalom a református egyházi év során, amely nem kapcsolódik az üdvtörténethez, azaz Jézus életének állomásaihoz. Az Új kenyér nyomán később bevezették az Új bor ünnepét is, amelyet késő ősszel tartottak, az idősebb generáció még emlékszik rá.

 

 

 

 

Bejelentkezés

Látogató számláló

Mai látogatók 290
Ezen a héten 1987
Ebben a hónapban 5750
Összes nap 17738

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi

 
 
 
 

www.nagyvaradolaszi.ro / Minden jog fentartva!
Ha eszrevetele van a honlappal kapcsolatban vagy szeretne on is egy hasonlo weboldalt irjon a webmesternek: webmester@nagyvaradolaszi.ro